DAVID FLYNN
ARCHITECTS

"PIANO FORTISSIMO"

High Commended
Docomomo Limerick City of Culture Ranks Silo Competition
2015, Ireland

DOCOMOMO Ireland is the Irish chapter of the international organisation docomomo (International Working Party for Documentation and Conservation of Buildings, Sites and Neighbourhoods of the Modern Movement.)

In 2014, and as part of the Limerick City of Culture year, an Open International Ideas competition was run soliciting ideas for the future use of an abandoned silo building in a riverside location just outside Limerick City Centre.

Architectural Description

Limerick is home to the Irish Chamber Orchestra and the Irish World Music Centre. Perhaps it’s a place to consider a large scale musical intervention, filling a redundant box with new music: the creation of a Sound Silo.

The tall chambers of Rank’s silo could reverberate to the sounds of a giant new instrument which uses the structural robustness of the existing walls to create a frame for tensioned strings.

The principle underpinning every upright or grand pianoforte is scaled up to create an immersive musical environment where the movement of the giant hammers becomes a mesmerising spectacle in itself.

A tall, theatical space is excavated out from the middle of the structure and one long internal wall is perforated to create the instrument’s soundboard. The surrounding chambers are opened up to create theatrical boxes.

SHORTLISTED FINALIST
EUROPAN - Nuremberg
2013, Germany

This project was a shortlisted finalist in the biennial EUROPAN Architectural Competition which is run in many cities around Europe, in this case Nuremberg, Germany.

Architectural Description

The project starts with the fine urban grain of a medieval city and tests whether this might still be useful to create vibrant urban space for the current age.

The scale of city we find in historic city cores is too good to leave to tourists.

The local area is characterised by perimeter blocks, whose shape and extent is dictated by the roads and parking which encircle them.

Each perimeter defines a street frontage and exposed the shared private space at their centres.

Residential units are accessed from shared halls, and their private outdoor space consists of balconies.

THIRD PRIZE
Tallinn Architecture Biennale - Vision Competition
2013, Estonia

Winner in an Open International competition which was part of the Tallinn Architectural Biennale 2013.
Jury: Bjarke Ingels (BIG, Founding Partner), Inga Raukas (City of Tallinn, Chief Architect), Endrik Mänd (Allianss Arhitektid, Founding Partner)

Competition Brief: " The largest urban scales in contemporary cities appeared in the socialist and modernist eras. During a massive production of space, glorious ideologies were poured into concrete moulds for a society that never came to be.

Modern society is living in a world of individuality and customizability, but the awkward moulds are still here – in Tallinn, in Estonia, in Eastern and Central Europe, in all of Europe, all over the world. What is there to recycle from the spaces, structures, projects, ideas, concepts and materials of the past? What is there to recycle for today’s life and new utopias of the future?"

Jury Citation:

“The jury regarded the idea of eliminating the emptiness left amid Väike-Õismäe's buildings by increasing the surface of the pond as the simplest and most interesting proposal amongst others of its kind.

Expanding the existing pond up to the buildings in the inner ring would preserve both the pond and the dwellings, and would boost the quality and meaning of the environment and the space - not to mention the market value of the waterside structures or apartment buildings.

Boring, empty roads and expanses of asphalt were cleverly removed.

The project's idea is beautiful, significantly affects the environment, and creates a valuable space; however, it does so by way of quite large investments and development.”

FINALIST
DOCOMOMO Central Bank Competition
2013, Ireland

This project was a finalist in an open international Ideas competition run by DOCOMOMO. The project was exhibited in the Irish Architectural archive and appeared on TV news. The project was also presented in the School of Architecture, UCD.

Architectural Description

This project was a finalist in an open international Ideas competition run by DOCOMOMO. The project was exhibited in the Irish Architectural archive and appeared on TV news. The project was also presented in the School of Architecture, UCD.
The competition brief came about in response to suggestions that the Central Bank of Ireland would vacate its highly controversial premises on Dame Street, Dublin. The brief solicited responses for proposals concerning the building’s future.

COMMENDED FINALIST
RIAI Dublin City University Entrance Competition
2012, Ireland

Architectural Description

At present, DCU’s main entrance is through a vehicular junction which as been engineered like any other to meet basic transportation requirements. It is flanked on either side by narrow pavements with the large School of Nursing on one site and a currently vacant yard on the other. The proposal is to widen the pavement on the right-hand-side to create a broader avenue. This creates a more civic approach leading to the body of the university and also creates more space at the entrance for a meaningful intervention. This is necessary in order to avoid impinging on either public pedestrian footpaths, or the vehicular carriageway. This Avenue approach will dramatically improve perception of the campus, Well planned hard landscaping, planting and street furniture will help to create a more urban, vibrant character and sense of place. This is described in more detail below.

The Collins Avenue Extension is a large, busy road and this entails implications for the scale and visibility of signage. In addition to the strategy outlined above, the intervention consists of two major, components: -a tall signage ‘blade’ incorporating the DCU name and logo. This is about the same height at the bookend part of the School of Nursing and acts as a counterpart to form a large scale gateway. -a sculptural screen which acts as a backdrop or foil to the above blade, and incorporates the full ‘Dublin City University’ text as a large supergraphic which is integrated into the makeup of the slatted screen. This element will helps to give some shape to the space and Create a sense of place and identity. Placed at right angles to the main road, the signage blade is free-standing and placed perpendicular to the line of sight of oncoming traffic which makes it much more visible and easier for drivers to see. The placement of this signage is allowed created by widening the footpath as described above.

SHORTLISTED FINALIST
RIBA Nationwide UK Sustainable Housing Awards
2011, UK

This project was shortlisted in the 2011 Nationwide UK Sustainable Housing awards organised by the Royal Institute of British Architects.

Extract from Jury Citation: “A very striking and credible strategy for renovating the Hillington block typology by creating new hanging balcony structure on the outside enabling greening of the balconies and facades.”

Architectural Description

The existing buildings are robust and highly rational and therefore not beyond re-use.

In this proposal, we look to simplify the thermal envelope, adding an additional layer with greened facades.

This will improve the quality and experience, as well as performance of the buildings, whilst minimising impact on residents and on the environment.

The competition brief raised a number of serious issues about the building stock which we has been inherited, and which we will be looking after in the future.

It particularly timely as the option of demolishing and re-building is not as attractive as it may have been in the past due to environmental and economic concerns.

WINNER
'Designing from the Inside out'
2011, Germany

Competition brief:

This open ideas competition invites practicing architects, architecture students and designers to design an Academic Interchange for the University of Bremen, Germany. The Academic Interchange is envisioned as an incubator for interdisciplinary collaborations and international relations for academics at the university.

Entrants are encouraged to pay particular attention to the immersive experience of a visitor or visiting resident of the Academic Interchange with respect to their experience/understanding of the building and movement/flow through it. The design concept should originate from the perspective of the building user and be designed from the bottom up."

This practice won First Prize in the Professional category

Architectural Description

This project was Winner in the Professional category of ‘Designing from the Inside Out – Envisaging an Academic Interchange,’ a competition run by the Universities of Freiburg and Northumbria.

In this proposal, where a high proportion of users are first-time visitors, a large rectilinear space is subdivided by a meandering glazed screen.

This loosely defines spaces without separating them. All principal functions are visible from the point of entry.

One can orientate oneself with respect to the southern verandah elevation and enclosed outdoor spaces within the structure.

The Academic Interchange is a linear building along the Southern boundary of the competition site.

Most of the building is low and organised on a single floor, which is more appropriate for accommodating large numbers of people.

A narrow block on the North side rises several floors and contains a Mezzanine level for Administration functions, with three further floors above accommodating the residential elements of the brief.

WINNER (JOINTLY)
Q5 Waltrovka Competition (with Criona Nangle)
2010, Czech Republic

Adaptation of Industrial Buildings, Prague. This project was joint winner in an Open International competition run by the Royal Institute of the Architects of Ireland. The project was carried out in collaboration with Criona Nangle.

Architectural Description

This project outlines an initial architectural response to a competition brief concerning a 2.3ha former industrial site in Prague, and in particular, the retention and re-use of some robust wind tunnel testing buildings.

The story of the Walter factory can be seen to track the twentieth century history of the country we now call the Czech Republic.

However, 99 years after moving to this site, the factory complex is now largely demolished and awaiting redevelopment.

Our concept centred on the idea that selective demolition would return these buildings to their primitive forms, rendering them useful and attractive, even though the function for which they were purposefully formed, is now gone.

SHORTLISTED FINALIST
RIBA Newport Market Square Competition, Wales
2006, UK

This project was one of 7 finalists in an open International Competition run by the Royal Institute of British Architects on behalf of Newport City Council (Wales.) The project was exhibited for public comment in Wales and has since been appeared in a substantial Chinese publication on public spaces. Click here

Architectural Description

The brief centred on the reinterpretation of an important public space, previously occupied by factories along the River Usk.

We identified the area as an important circulation point in the city, and underpinning the project was the conviction that for a successful public space to occur, basic circulation (both vehicular and pedestrian) needed to be managed.

This place is a point of confluence through which pass the traces of people and their movement; the different historical layers of the city; where built form meets the water’s edge; where the visitor meets the city for the first time; where the pedestrian encounters traffic.

There is no sense of entry; instead, an obstacle to be surmounted before gaining entry into the city.

The alternative proposed here is a continuous surface which seems moulded by the patterns of use of the city’s inhabitants, a surface which rises and dips to prioritise the pedestrian over vehicular traffic, and to optimise one’s experience of this location.

The sculptural form of the proposal dramatises pragmatic requirements into a memorable experience.

Dublin,