DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Front elevation

Glasnevin


A really unusual 1930s Art Deco house is rearranged and extended with a sunny new orientation. Outdoor spaces framed between brick piers transition from inside to out and create a private suntrap.

Residential Extension: 37m2, Rebuild: 55m2

Visualisation of Rear Elevation
Art Deco existing fireplace

As part of an unusual development built in the 1903s, this house features a number of curious architectural details. The challenge here is not only to enlarge the house to meet the needs of a growing family, but to expose and highlight these existing traits.

Entered through a large shared semi-circular opening, a recessed porch leads onto a small hallway with an elaborate, somewhat Egyptian, hardwood staircase. Despite the impressive appearance and scale of the staircase, it is overlooked in such a cramped space. The proposed changes will rebuild the porch and enlarge the hallway allowing you to appreciate one of the quirks that make this house unique. The rest of the house is comprised of a kitchen, sitting room and conservatory. Although the conservatory has an abundance of light, it casts the rest of the house in darkness.

While adding functional spaces including a new toilet, shower room and utility, the existing conservatory is demolished and the kitchen / living / dining space is to be extended. With a dramatic sloping ceiling and clerestory window, the new south-facing space will be bright and generously proportioned as it reaches into the garden. Beyond this, a raised verandah runs the width of the new rear elevation creating an outdoor room.

Model View
The roof of the extension slopes up to create a dramatic clerestorey window over the living space.

Solar orientation diagram
The extended living space is orientated to take advantage of direct sunshine from morning until evening. A new utility room and shower room are located in the Northwest corner.

Timber model

Model View
The roof of the extension slopes up to create a dramatic clerestorey window over the living space.

Site plan

Solar orientation diagram
The extended living space is orientated to take advantage of direct sunshine from morning until evening. A new utility room and shower room are located in the Northwest corner.

Plan and Cross Section
The ground floor of the house has been completely rearranged around the original chimney breast and an enlarged entrance hall.

Model view
The new extension enlarges the house as much as possible under exempted development regulations.

Ground floor plan and section

Plan and Cross Section
The ground floor of the house has been completely rearranged around the original chimney breast and an enlarged entrance hall.

Timber model

Model view
The new extension enlarges the house as much as possible under exempted development regulations.

Model view
As part of the works the original entrance hall is enlarged to reveal a beautiful original carved timber staircase with Art deco detailing.

The staircase has been straightened and now continues into a generous double-height hallway.

Exploded Axonometric
The new ground floor circulation pinwheels around the old chimney breast at the centre of the plan.

Model view

Model view
As part of the works the original entrance hall is enlarged to reveal a beautiful original carved timber staircase with Art deco detailing.

The staircase has been straightened and now continues into a generous double-height hallway.

Exploded Axonometric

Exploded Axonometric
The new ground floor circulation pinwheels around the old chimney breast at the centre of the plan.

Model view
A new South-facing verandah creates a suntrap and shades the interior from escessive heat gain.

Model view

Model view
A new South-facing verandah creates a suntrap and shades the interior from escessive heat gain.

Model view
Large glazed screens to the rear elevation have narrow glazing bars, sympathetic to the fenestration of the original house.

Two broad steps across the width of the verandah give generous access to the rear garden.

Model view

Model view
Large glazed screens to the rear elevation have narrow glazing bars, sympathetic to the fenestration of the original house.

Two broad steps across the width of the verandah give generous access to the rear garden.

Before
Progress photo taken after the demolition of non-original extensions, outhouses, and sheds. The enlarged ope to the rear of the original house is being framed in structural steel. Photo: David Flynn Architects

Location
Glasnevin, Dublin

Completion
Due June 2019

Design Team Leader
David Flynn Architects Ltd.

Architects
(Concept, Planning, Detailed Design & Construction)

David Flynn Architects Ltd.

Health & Safety Project Supervisor (Design Stage)
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
PCA Consulting Engineers

Quantity Surveyor (preliminary costing)
FMMP

Main Contractor
Marius Straksys

Concept visualisations
David Flynn Architects Ltd.

Photography
(Pending)

On site photo

Progress photo taken after the demolition of non-original extensions, outhouses, and sheds. The enlarged ope to the rear of the original house is being framed in structural steel. Photo: David Flynn Architects

More Projects