DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Rear elevation

Blackrock


Warm red-brick gives character to the front of this Arts-and-Crafts style house and this became the design driver for a double height extension to side and rear.

Residential Extension: 71m2, Refurbishment: 111m2

Visualisation of Rear Elevation
Rear elevation

Located on a large site with an East facing garden, this house stood as originally built in the 1960’s. Without any modifications or additions, it had become unsuitable for contemporary family life. Our aim was to stretch into the garden to create large living spaces filled with natural light.

A stepped plan and large rooflight maximise Southern sunlight, ensuring the house feels bright all year round. Large glazed sliding doors open to the East allowing morning light to penetrate deep into the plan while the splayed brick reveals pull the living spaces out into the garden.

The extension takes the form of two interlocking volumes, each with a semi - sheltered patio extending into garden - one becomes a covered play area for children, over-looked by the kitchen window, the other a continuation of the dining area, perfect for family breakfasts.

Cross Section
To the rear of the house the new addition includes a two-storey element and a single-storey element which projects further into the garden. The kitchen includes a large-South facing window to provide daylight deep into the interior.--

Solar orientation diagram
The stepped floorplan takes maximum advantage of the movement of the sun throughout the day.

Section through Kitchen

Cross Section
To the rear of the house the new addition includes a two-storey element and a single-storey element which projects further into the garden. The kitchen includes a large-South facing window to provide daylight deep into the interior.

Site plan

Solar orientation diagram
The stepped floorplan takes maximum advantage of the movement of the sun throughout the day.

Model view
The bulk of the new rear extension is broken into two interlocking volumes.

Sectional model

Model view
The bulk of the new rear extension is broken into two interlocking volumes.

Model view
The model analyses daylight coming into the interior. A large rooflight supplements glazing to the east and south elevations.

Sectional model

Model view
The model analyses daylight coming into the interior. A large rooflight supplements glazing to the east and south elevations.

Before
The old Crampton-built house was untouched since its original construction in the late 1930s.
Photo: David Flynn Architects

Location
Booterstown, Dublin

Completion
due early 2020

Design Team Leader
David Flynn Architects Ltd.

Architects
(Concept, Planning, Detailed Design & Construction)

David Flynn Architects Ltd.

Building Control: Design Certifier & Assigned Certifier
David Flynn Architects Ltd.

Health & Safety Project Supervisor (Design Stage)
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
PCA Consulting Engineers

Quantity Surveyor
FMMP

Main Contractor
Optire Ltd.

Foreman
TBA

Concept visualisations
David Flynn Architects Ltd.

Photography
(Pending)

Existing rear elevation

The old Crampton-built house was untouched since its original construction in the late 1930s.
Photo: David Flynn Architects

More Projects