DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Front elevation

Booterstown


A typical north-facing 1960’s semi-D is refurbished and extended. With a North-facing rear orientation, carefully positioned light wells were introduced to draw sunshine into the new family spaces.

Residential Extension: 40m2, Refurbishment: 120m2 Photography: Aisling McCoy

Living area
Concept section

In this project, a typical 1950s semi-detached house with a stark Northerly aspect to the rear is refurbished and extended.

Large rooflights have been positioned so as to align with the functions of the home below. The length of these lightwells allow for the rear of the house to benefit from Southerly light in the afternoon. Dropped plaster bulkheads to either side of the interior means that the space is lit by reflected, rather than direct daylight providing the interior with varying daylight throughout the day.

The exterior is finished with brick and pebbledash in common with the front elevation of the house. To try to bed the extension into its surroundings, a brick plinth incorporates a raised planter outside the kitchen window containing a small chef's garden planted with herbs and spices, which will in time bring the garden within arm's reach.

The new extension to the north-facing rear of the house has been designed to take advantage of Southerly sunshine coming from the front.

Garden elevation showing new extension to rear of house

Model image
The new extension to the north-facing rear of the house has been designed to take advantage of Southerly sunshine coming from the front.

The new rear elevation is finished in dashed render and brick to match the character of the original house. A wide patio area is enclosed by low brick walls which run into the interior.
Photo: Aisling McCoy

Garden elevation showing new extension to rear of house

The new rear elevation is finished in dashed render and brick to match the character of the original house. A wide patio area is enclosed by low brick walls which run into the interior.
Photo: Aisling McCoy

A brick plinth runs from inside to outside and rises up beside the glazed screen to become a corner structural pier. Internally, shelving is recessed above the plinth.

The brick plinth is continued outside to become a raised planter, where small herb garden grows under the kitchen window.
Photos: Aisling McCoy

Brick pier detail beside glazed slider doors

A brick plinth runs from inside to outside and rises up beside the glazed screen to become a corner structural pier. Internally, shelving is recessed above the plinth. Photo: Aisling McCoy

Paved terrace with steps and raised kitchen garden planter

The brick plinth is continued outside to become a raised planter, where small herb garden grows under the kitchen window.
Photo: Aisling McCoy

The dining table sits under one of the large rooflights.
Photo: Aisling McCoy

View across dining table with open shelves beyond

The dining table sits under one of the large rooflights.
Photo: Aisling McCoy

The living area is focused on a new gas fire which is recessed into the original chimney breast

The kitchen is aligned with one of the large rooglights. The window opens onto a small raised herb garden outside.
Photos: Aisling McCoy

Living Room with gas fire, brick plinth, and open shelves

The living area is focused on a new gas fire which is recessed into the original chimney breast.
Photo: Aisling McCoy

Strip rooflight over kitchen

The kitchen is aligned with one of the large rooglights. The window opens onto a small raised herb garden outside.
Photo: Aisling McCoy

Before
Before the works, the original house was a typical 1960s semi-d, untouched since original construction.
Photo: David Flynn Architects

Location
Blackrock, Dublin

Completion
Jan 2016

Architect
David Flynn Architects Ltd.

Health & Safety
Project Supervisor (Design Stage)

David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
Kavanagh Mansfield & Partners

Main Contractor
Merrion Contracting Ltd.

Specialist Aluminium, Rooflights
ADT Facades

Photography
Aisling McCoy

Existing rear elevation

Before the works, the original house was a typical 1960s semi-d, untouched since original construction.
Photo: David Flynn Architects

More Projects