DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Rear extension to Victorian house in Sandymount
Rear elevation

Milltown


A pyramidal roof tops a detached, brick 1980s house is topped with. A new addition will complement this with an inverted, 'Butterfly' roof structure designed to make the most of an Easterly rear orientation.

Residential Extension: 30m2, Refurbishment: 45m2

Model
The extension is of sympathetic scale and height, stretching no further than the original conservatory footprint. As well as catching the sunlight, the asymmetric roof profile relates to its context allowing the building to nestle within the existing building fabric without imposing on its neighbours.

Timber model

Model
The extension is of sympathetic scale and height, stretching no further than the original conservatory footprint. As well as catching the sunlight, the asymmetric roof profile relates to its context allowing the building to nestle within the existing building fabric without imposing on its neighbours.

Model
New spaces are defined beneath a new butterfly roof structure. A large rooflight floods the kitchen wall with sunlight, while the dining area is bathed in warm Southerly light through a clerestory window, allowing inhabitants to enjoy the movements of the sun throughout the day

Timber model

Model
New spaces are defined beneath a new butterfly roof structure. A large rooflight floods the kitchen wall with sunlight, while the dining area is bathed in warm Southerly light through a clerestory window, allowing inhabitants to enjoy the movements of the sun throughout the day

Model
Large glazed doors allow the new living spaces to overflow into the garden. The heavy roof structure provides a shallow overhang – sheltering and protecting from the elements. This transforms and bends down to form a feature rainwater downpipe.

Timber model

Model
Large glazed doors allow the new living spaces to overflow into the garden. The heavy roof structure provides a shallow overhang – sheltering and protecting from the elements. This transforms and bends down to form a feature rainwater downpipe.

Before
The original house had a small utility and boiler house extension and was subsequently extended with a wide conservatory.
Photo: David Flynn Architects

Location
Milltown, Dublin

Completion
due End 2019

Architect
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
PCA Consulting Engineers

Main Contractor
TBA

Photography
(Pending)

Existing rear elevation

The original house had a small utility and boiler house extension and was subsequently extended with a wide conservatory.
Photo: David Flynn Architects

More Projects