DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Front elevation

Clonskeagh


A simple modernist material palette transforms a detached 1960s house into a timeless family home. By extending out to the side and rear, large open spaces are formed overlooking the mature rear garden.

Residential Rebuild: 152m2, Extension: 82m2

Rear elevation
Rear Elevation concept

A 1960s estate-type house sits on a very wide site with a fabulous garden to the rear. Garages to either side of the house have been subsumed into the house and the challenge now is to turn it all into a single coherent house, taking advantage of the site and orientation.

Extensive demolition works will transform the existing house and allow for the creation of a bright new family home, efficient in both layout and performance.

The front elevation will be simplified to present a more timeless appearance, which will be more sympathetic to the surrounding streetscape. New asymmetric bay windows with South-west facing glass-to-glass corners will act like light boxes bouncing light around the interior.

To the rear, a dramatic new, tall elevation restablishes a relationship with the garden and contains a large bay window to house the family dining table.

The master bedroom includes a super-tall dormer to create a simple but dramatic interior space.

Front Elevation
In doubling the size of the original house, the garages to either side have been subsumed into a more coherent whole. The original profile of the main roof has been extended so that the house remains consistent with its neighbours.

Timber model

Front Elevation
In doubling the size of the original house, the garages to either side have been subsumed into a more coherent whole. The original profile of the main roof has been extended so that the house remains consistent with its neighbours.

Front Elevation
A brick plinth runs across the width of the front elevation. The bricks are laid vertically and turn back to form a ledge that beccomes an informal social space.

Timber model

Front Elevation
A brick plinth runs across the width of the front elevation. The bricks are laid vertically and turn back to form a ledge that beccomes an informal social space.

Solar orientation diagram
The main living space of the house, to the South east corner is laid out under a large rooflight so that it receives direct sunshine for most of the day.

Model image
The house is very wide and this horizontality is countered by the vertical elevations of a supertall dormer to the master bedroom and two chimney stacks.

Timber model

Solar orientation diagram
The main living space of the house, to the South east corner is laid out under a large rooflight so that it receives direct sunshine for most of the day.

Timber model

Model image
The house is very wide and this horizontality is countered by the vertical elevations of a supertall dormer to the master bedroom and two chimney stacks.

Elevation detail
The front elevation steps out with two large bay windows and includes a recessed covered porch area around a floor-to-ceiling height hall door.

Street view
The position of the hall door was changed to be centred on the new elevation, with asymmetric bay windows to either side.

Timber model

Elevation detail
The front elevation steps out with two large bay windows and includes a recessed covered porch area around a floor-to-ceiling height hall door.

Timber model

Street view
The position of the hall door was changed to be centred on the new elevation, with asymmetric bay windows to either side.

Rear elevation
Every aspect of this project was driven by the fact that the house overlooked a wonderful mature rear garden which was barely disturbed during the construction period.

Rear Elevation

Rear elevation
Every aspect of this project was driven by the fact that the house overlooked a wonderful mature rear garden which was barely disturbed during the construction period.

Elevation detail
The wide rear elevation has been made with a depth, principally to provide a degree of solar shading over the very tall areas, but also to add visual interest such as with the deeply recessed windows at each end which have splayed reveals.

Rear Elevation concept

Elevation detail
The wide rear elevation has been made with a depth, principally to provide a degree of solar shading over the very tall areas, but also to add visual interest such as with the deeply recessed windows at each end which have splayed reveals.

Ground Floor Plan
Working with the footprint of the original house and sheds, the new house is organised around a new central hallway with the main living space to the rear overlooking the garden. A new sitting room, playroom and home office are located at the corners. Storage areas, cloaks, the visitor toilet and utility room are tucked in between these.

First Floor Plan
Upstairs, the original envelope has been extended to the right hand side and the house is organised around a generous toplit landing hallway with relocated staircaswe. Bedrooms are located at each corner with bathrooms, master ensuite and wardrobes located in the interstices.

Floorplan

Ground Floor Plan
Working with the footprint of the original house and sheds, the new house is organised around a new central hallway with the main living space to the rear overlooking the garden.

A new sitting room, playroom and home office are located at the corners.

Storage areas, cloaks, the visitor toilet and utility room are tucked in between these.

Floorplan

First Floor Plan
Upstairs, the original envelope has been extended to the right hand side and the house is organised around a generous toplit landing hallway with relocated staircaswe.

Bedrooms are located at each corner with bathrooms, master ensuite and wardrobes located in the interstices.

Bay window
The kitchen / dining area is axially focused on a very large bay window, a picture window overlooking the garden.

Long steps
Leading from the front of the house to the back long steps give access to the sitting room and the entrance hall.

As well as the floor level stepping down to garden level, the ceiling height also steps up twice to create a height proportionate to the area of the room.

Bay window and window seat

Long steps
The kitchen / dining area is axially focused on a very large bay window, a picture window overlooking the garden.

View from the rear garden

Long steps
Leading from the front of the house to the back long steps give access to the sitting room and the entrance hall.

As well as the floor level stepping down to garden level, the ceiling height also steps up twice to create a height proportionate to the area of the room.

Toplight
The principal living space is laid out under a large rooflight which bathes the area in warm Southerly light from morning til evening. Large blank walls creates focused space for display of the client's art.

Living Room

Toplight
The principal living space is laid out under a large rooflight which bathes the area in warm Southerly light from morning til evening.

Large blank walls creates focused space for display of the client's art.

Sectional Model
The new staircase loction is positioned around a large hallway which is toplit, with daylight falling all the way down to the centre of the house.

The kitchen is centred on a large bay winow overlooking the rear garden.

Timber model

Sectional Model
The new staircase location is positioned around a large hallway which is toplit, with daylight falling all the way down to the centre of the house.

The kitchen is centred on a large bay winow overlooking the rear garden.

Kitchen cabinets have been recessed into the walls to create a calm, restful place for cooking and daily life.

View of the kitchen View of the kitchen

Kitchen cabinets have been recessed into the walls to create a calm, restful place for cooking and daily life.

Before
The original house was a very ordinary detached 1960s house with garages to either side and further width beyond that. The house enjoys a large, mature garden to the rear.
Photo: David Flynn Architects

Location
Clonskeagh, Dublin

Completion
June 2019

Design Team Leader
David Flynn Architects Ltd.

Architects
(Concept, Planning, Detailed Design & Construction)

David Flynn Architects Ltd.

Building Control: Design Certifier & Assigned Certifier
David Flynn Architects Ltd.

Health & Safety Project Supervisor (Design Stage)
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
Kavanagh Mansfield & Partners

Quantity Surveyor
FMMP

Main Contractor
Bracegrade Ltd.

Foreman
Michael Brennan

Concept visualisations
David Flynn Architects Ltd.

Photography
David Flynn Architects Ltd.

Existing rear elevation

The original house was a very ordinary detached 1960s house with garages to either side and further width beyond that. The house enjoys a large, mature garden to the rear.

More Projects