DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Front elevation

Booterstown


With a wedge-shaped corner site, this house was refurbished and re-orientated to create privacy and take advantage of a perfect Southerly location. A tall white-brick portico shades the interior.

Residential Extension: 35.9m2, Refurbishment: 127m2 Photography: Aisling McCoy

External view looking across garden
Axonometry of the project

Two felicitous accidents of siting distinguish this house from the many thousands of similar speculative estate-type houses built in the 1960s and 70s: a triangular corner site and an almost due-South orientation to the rear.

Largely untouched since its original construction, the house required complete replacement of all services, thermal performance upgrading, and the creation of a large family space for cooking, eating, and relaxing.

The rear of the house was opened up completely and a small extension created. This extension is orientated according to the geometry of the site and its outlook is both wider and more private as a consequence.

To the rear, the new rear elevation steps up in height, in proportion to the size of room it serves, and is protected from midday sunshine by a shallow portico which tracks the motion of the sun from morning till evening.

This portico is a timber-framed construction nestled between masonry piers which are finished in white brick. Intended to feel light and more in the character of an interior space, the masonry element to the rear is in distinct contrast to the weighty and somewhat dour character of the original house.

Ground Floor plan
The geometry of the ground floor plan is reorientated according to the long dimension of the rear garden. The new portico is offset from the boundary to leave space for a small eastlerly window.

Solar orientation diagram
The portico is shifted off due-South to create a bias towards afternoon, evening sunshine, and avoid any risk of midday overheating due to a large expanse of glass.

Ground floor plan

Ground Floor plan
The geometry of the ground floor plan is reorientated according to the long dimension of the rear garden. The new portico is offset from the boundary to leave space for a small eastlerly window.

Site plan

Solar orientation diagram
The portico is shifted off due-South to create a bias towards afternoon, evening sunshine, and avoid any risk of midday overheating due to a large expanse of glass.

The portico consists of a painted timber-framed structure nestled between white brickwork piers.

A small easterly window sits in an inglenook area with a lower ceiling. This is free floorspace intended as a play area for children. The bulkhead ceiling above is curved to absorb the shifting geometry of the extension layout.
Photos: Aisling McCoy

White brick gable detail

The portico consists of a painted timber-framed structure nestled between white brickwork piers.
Photo: Aisling McCoy

View of area with low ceiling beside small window

A small easterly window sits in an inglenook area with a lower ceiling. This is free floorspace intended as a play area for children. The bulkhead ceiling above is curved to absorb the shifting geometry of the extension layout.
Photo: Aisling McCoy

The Portico is shifted off the geometry of the original house and is orientated towards the longer dimension of the back garden.
Photo: Aisling McCoy

View of timber portico and patio area

The Portico is shifted off the geometry of the original house and is orientated towards the longer dimension of the back garden.
Photo: Aisling McCoy

The kitchen includes a narrow west-facing slot window which admits the last of the evening sunshine.

White brick to the back of the island brings continuity with the new architecture of the building.
Photo: Aisling McCoy

View towards kitchen showing island and breakfast bar

The kitchen includes a narrow west-facing slot window which admits the last of the evening sunshine.

White brick to the back of the island brings continuity with the new architecture of the building.
Photo: Aisling McCoy

The ceiling over the dining area steps up above the existing ceiling level, in proportion to the size of the room.
Photo: Aisling McCoy

View of dining area looking towards garden

The ceiling over the dining area steps up above the existing ceiling level, in proportion to the size of the room.
Photo: Aisling McCoy

Before
The back wall of the house was completely broken out at ground floor area in order to create a seamless transition between old and new spaces.
Photo: David Flynn Architects

Location
Booterstown, Dublin

Completion
End 2016

Architect
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
Kavanagh Mansfield & Partners

Main Contractor
Merrion Contracting Ltd.

Foreman (Substructures)
Michael Molloy

Foreman (Superstructure)
Padraig Phibbs

Foreman (Completion)
Kieron Mostyn

Specialist timber joinery
DBOR

Photography
Aisling McCoy

View of timber portico and patio area

The back wall of the house was completely broken out at ground floor area in order to create a seamless transition between old and new spaces.
Photo: David Flynn Architects

More Projects