DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Front elevation

Sandymount


A 1960s semi-d in Sandymount is refurbished and extended with a new two-storey addition to the rear. At ground floor level, an offset in the plan allows Southlight to reach the back of the house.

Residential Extension: 37m2, Refurbishment: 115m2

Visualisation of Rear Elevation
Rear elevation

This 1950s semi-detached house lies in the heart of Sandymount. The inefficient layout with a small kitchen overlooking the long, north facing garden was ill fitted to modern family life.

While maintaining the character of the existing front facade and streetscape, the internal spaces are to be reconfigured to create large, open plan spaces.

A two storey extension pushes out from the rear of the house, accommodating a double bedroom and spacious kitchen living dining area which stretches into the garden. A series of roof lights with sclupted plaster downstand bulkheads flood the wall and space with light throughout the day, creating a warm, bright family area.

The two-storey garden elevation has evolved from carefully considered domestic and functional considerations to become a layered play of interlocking planes with a somewhat industrial character. As opposed to treating drainpipes and gutters as after thoughts, they are incorporated into the design. The tall aluminium rainwater pipe and box gutter are prominent articulating features of the rear fa├žade.

Context model
The site is located close to a corner where the houses are arranged quite close to each other. The extension was carefully laid out so as to have no impact on adjoining propertoies and be exempt from planning.

Solar orientation diagram
The main spaces to the rear of the house have a northerly orientation.

Site location timber model

Context model
The site is located close to a corner where the houses are arranged quite close to each other. The extension was carefully laid out so as to have no impact on adjoining propertoies and be exempt from planning.

Site plan

Solar orientation diagram
The main spaces to the rear of the house have a northerly orientation.

Exploded Axonometric
The interior layout of the house was reconfigured to include a large kitchen / dining / living space, a new utility, a full fourth bedroom, and master ensuite.

Model view
The ground floor extension projects wider than at first floor level in order to create space for a line of rooflights which admit Southerly light coming from the front.

Exploded axonometry

Exploded Axonometric
The interior layout of the house was reconfigured to include a large kitchen / dining / living space, a new utility, a full fourth bedroom, and master ensuite.

Timber model

Model view
The ground floor extension projects wider than at first floor level in order to create space for a line of rooflights which admit Southerly light coming from the front.

Sectional Perspective
A line of rooflights to the side of the kitchen / dining / living space admits warm Southerly light. Curved soffits between them give a sculptural play of light.

Sectional perspective

Sectional Perspective
A line of rooflights to the side of the kitchen / dining / living space admits warm Southerly light. Curved soffits between them give a sculptural play of light.

Interior Visualisation
The main living space includes a large picture window overlooking a private rear garden.

Interior view of kitchen

Interior Visualisation
The main living space includes a large picture window overlooking a private rear garden.

The original house was a typical 1960s semi-d but with some unusual details such as Roman profiled roof tiles, extended areas to the side of the house and a robust in-situ concrete construction not often found in speculative housing.
Photo: David Flynn Architects

Location
Sandymount, Dublin

Completion
May 2019

Design Team Leader
David Flynn Architects Ltd.

Architects
(Concept, Planning, Detailed Design & Construction)

David Flynn Architects Ltd.

Health & Safety Project Supervisor (Design Stage)
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
PCA Consulting Engineers

Quantity Surveyor (preliminary costing)
FMMP

Main Contractor
Drumlargan Construction Ltd.

Contracts Manager
Richie O'Neill

Concept visualisations
David Flynn Architects Ltd.

Photography
(Pending)

Existing rear elevation

The original house was a typical 1960s semi-d but with some unusual details such as Roman profiled roof tiles, extended areas to the side of the house and a robust in-situ concrete construction not often found in speculative housing.
Photo: David Flynn Architects

More Projects