DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Front elevation

Churchtown


A 1960s semi-detached house in Churchtown is to be extended, reconfigured and modernised using a natural, limited material palette to provide generous open plan spaces with an abundance of natural light for a growing family.

Residential Extension: 107.5m2, Refurbishment: 118.5m2

Rear extension
Proposed rear elevation

A 1960s semi-detached house in Churchtown is to be extended, reconfigured and modernised using a natural, limited material palette to provide generous open plan spaces with an abundance of natural light for a growing family. As the existing house had nothing but a single door between the modest kitchen and vast garden, reconnecting inside and outside was a priority.


A bright entrance hall leads to a large landing where expansive views over the garden & golf course beyond are unveiled as one proceeds up the double height stairwell. The generous landing doubles as an open plan study area for the whole family to use.

A new open plan kitchen - living - dining space extends out to a new patio area framed by brick planters to take full advantage of the south facing garden. The large sliders nestle between brick piers and are topped with a wide plaster overhang creating a deep threshold between inside and outside. At first floor level, splayed reveals scoop light into the interior spaces.

The entire house is externally insulated in order to achieve a high energy rating. A white plastered T-shaped structure spans across the front elevation forming a new bay window and covered porch area. A new brick plinth responds to the existing context while presenting a welcoming, modern fa├žade.

Context Model
The substantial new addition is designed to have minimal impact on the adjoining properties and fits easily into the established streetscape.

The substantial new addition is designed to have minimal impact on the adjoining properties and fits easily into the established streetscape.

Context Model
The substantial new addition is designed to have minimal impact on the adjoining properties and fits easily into the established streetscape.

Progress photo Summer 2020
The project involves the creation of a new home within the shell of the old, retaining the front wall and party wall.

The substantial new addition is designed to have minimal impact on the adjoining properties and fits easily into the established streetscape.

Progress photo Summer 2020
The project involves the creation of a new home within the shell of the old, retaining the front wall and party wall.

Context Model
To the rear, a completely new two-storey rear elevation aligns with the established depth of previous extensions to neighbouring properties.

Before
The original house, lying largely untouched since original construction, overlooked a long and wide South-facing rear garden.

To the rear, a completely new two-storey rear elevation aligns with the established depth of previous extensions to neighbouring properties.

Context Model
To the rear, a completely new two-storey rear elevation aligns with the established depth of previous extensions to neighbouring properties.

Before

Model
In extending and significantly widening the house, the new elevation has maintained a conservative outline, continuing the original roof profile. A simple new volume articulates the front elevation and includes a covered porch area and new bay window.

In extending and significantly widening the house, the new elevation has maintained a conservative outline, continuing the original roof profile. A simple new volume articulates the front elevation and includes a covered porch area and new bay window.

Model
In extending and significantly widening the house, the new elevation has maintained a conservative outline, continuing the original roof profile. A simple new volume articulates the front elevation and includes a covered porch area and new bay window.

Model
The South-facing rear elevation includes extensive glazing to take advantage of views, and is layered to provide shade and visual interest.

The South-facing rear elevation includes extensive glazing to take advantage of views, and is layered to provide shade and visual interest.

Model
The South-facing rear elevation includes extensive glazing to take advantage of views, and is layered to provide shade and visual interest.

Location
Churchtown, Dublin

Status
Planning granted, completion due late 2020

Design Team Leader
David Flynn Architects Ltd.

Architects
(Concept, Planning, Detailed Design & Construction)

David Flynn Architects Ltd.

Building Control: Design Certifier & Assigned Certifier
David Flynn Architects Ltd.

Health & Safety Project Supervisor (Design Stage)
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
CORA

Quantity Surveyor
Bolger Chartered Quantity Surveyors

Main Contractor
TBA

Photography
(Pending)