DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Front elevation

Glasnevin


A really unusual 1930s Art Deco house in North Dublin is rearranged and extended with a sunny new orientation. Outdoor spaces framed between brick piers transition from inside to out and create a private suntrap.

Residential Extension: 37m2, Rebuild: 55m2

Rear Elevation
Art Deco existing fireplace

As part of an unusual development built in the 1903s, this house features a number of curious architectural details. The challenge here is not only to enlarge the house to meet the needs of a growing family, but to expose and highlight these existing traits.



Entered through a large shared semi-circular opening, a recessed porch leads onto a tight hallway with an elaborate, somewhat Egyptian, hardwood staircase. Despite the impressive appearance and scale of the staircase, it is overlooked in such a cramped space. The proposed changes will rebuild the porch and enlarge the hallway allowing you to appreciate one of the quirks that make this house unique. The rest of the house is comprised of a kitchen, sitting room and conservatory. Although the conservatory has an abundance of light, it casts the rest of the house in darkness.

While adding functional spaces including a new toilet, shower room and utility, the existing conservatory is demolished and the kitchen / living / dining space is to be extended. With a dramatic sloping ceiling and clerestory window, the new south-facing space will be bright and generously proportioned as it reaches into the garden. Beyond this, a raised verandah runs the width of the new rear elevation creating an outdoor room.

Covered porch
A timber covered porch extends the length of the rear elevation providing shelter from the elements.

Brick piers
Brick piers define an ‘in-between’ space connecting the living spaces and garden.

Before
The original house had been extended with a recent sunroom which failed to improve the usability of the ground floor.

Covered porch

Covered porch
A timber covered porch extends the length of the rear elevation providing shelter from the elements.

Brick piers

Brick piers
Brick piers define an ‘in-between’ space connecting the living spaces and garden.

Before

Model View
The roof of the extension slopes up to create a dramatic clerestorey window over the living space.

Solar orientation diagram
The extended living space is orientated to take advantage of direct sunshine from morning until evening. A new utility room and shower room are located in the Northwest corner.

Timber model

Model View
The roof of the extension slopes up to create a dramatic clerestorey window over the living space.

Site plan

Solar orientation diagram
The extended living space is orientated to take advantage of direct sunshine from morning until evening. A new utility room and shower room are located in the Northwest corner.

Kitchen living space

“Clever and innovative designs. A fine end product we are very happy with.”


“Very good experience with David Flynn. From the start he was engaged, communicated well, worked well with the builder while also keeping pressure on him which was important. Presented different designs, all of which took our suggestions into consideration but presented clever and innovative designs.

We are very happy with how the design and overall build turned out. Good overall collaboration and communication with a fine end product we are very happy with. ”

Houzz starsHouzz starsHouzz starsHouzz starsHouzz stars


Client review


Kitchen view
The kitchen is located beneath the original ceiling level.

Kitchen view

Kitchen view
The kitchen is located beneath the original ceiling level.

Plan and Cross Section
The ground floor of the house has been completely rearranged around the original chimney breast and an enlarged entrance hall.

Model view
The new extension enlarges the house as much as possible under exempted development regulations.

Ground floor plan and section

Plan and Cross Section
The ground floor of the house has been completely rearranged around the original chimney breast and an enlarged entrance hall.

Timber model

Model view
The new extension enlarges the house as much as possible under exempted development regulations.

Existing staircase
The existing staircase went largely unnoticed in a narrow entrance hall. The space was widened to allow you to appreciate the unique details of the balustrade.

Living spaces
The new living area and sitting room are wrapped around an external courtyard creating warm, bright, south facing spaces.

Existing staircase

Existing staircase
The existing staircase went largely unnoticed in a narrow entrance hall. The space was widened to allow you to appreciate the unique details of the balustrade.

Living spaces

Living spaces
The new living area and sitting room are wrapped around an external courtyard creating warm, bright, south facing spaces.

New courtyard
The new partially covered courtyard provides a new living area defined between brick piers.

New courtyard

New courtyard
The new partially covered courtyard provides a new living area defined between brick piers.

Model view
As part of the works the original entrance hall is enlarged to reveal a beautiful original carved timber staircase with Art deco detailing.

The staircase has been straightened and now continues into a generous double-height hallway.

Exploded Axonometric
The new ground floor circulation pinwheels around the old chimney breast at the centre of the plan.

Model view

Model view
As part of the works the original entrance hall is enlarged to reveal a beautiful original carved timber staircase with Art deco detailing.

The staircase has been straightened and now continues into a generous double-height hallway.

Exploded Axonometric

Exploded Axonometric
The new ground floor circulation pinwheels around the old chimney breast at the centre of the plan.

Dining space view
Built-in shelving units provide storage throughout the living spaces. A double height shelving unit stretches up to meet the high point of the sloped ceiling in the dining and living area.

New courtyard

Dining space view
Built-in shelving units provide storage throughout the living spaces. A double height shelving unit stretches up to meet the high point of the sloped ceiling in the dining and living area.

Model view
Large glazed screens to the rear elevation have narrow glazing bars, sympathetic to the fenestration of the original house.

Two broad steps across the width of the verandah give generous access to the rear garden.

Model view

Model view
Large glazed screens to the rear elevation have narrow glazing bars, sympathetic to the fenestration of the original house.

Two broad steps across the width of the verandah give generous access to the rear garden.

Sitting Room view
A new floor-to-ceiling sliding door lets the new open plan spaces flow into the existing sitting room. v

New courtyard

Sitting Room view
A new floor-to-ceiling sliding door lets the new open plan spaces flow into the existing sitting room.

Location
Glasnevin, Dublin

Completion
July 2019

Design Team Leader
David Flynn Architects Ltd.

Architects
(Concept, Planning, Detailed Design & Construction)

David Flynn Architects Ltd.

Health & Safety Project Supervisor (Design Stage)
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
PCA Consulting Engineers

Quantity Surveyor (preliminary costing)
FMMP

Main Contractor
Marius Straksys

Photography
David Flynn Architects Ltd.