DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Front elevation

Ballinteer


A typical semi-detached house consisting of small, disjoined rooms is transformed to a modern family home as open-plan living spaces flood out into a large south facing garden.

Residential Extension: 71m2, Refurbishment: 78m2

Sketch elevation
Elevational drawing

The existing house comprised of an inefficient layout with compact spaces, largely disconnected from each other. Despite a large, south facing garden, the internal rooms had little or no relationship to the outside world. A single window was the only connection between the existing dark kitchen and garden. Our brief was to create bright open spaces suitable for a growing family while allowing them to enjoy the large garden beyond.

Two new pitched roofs wrap around the existing building envelope. This economic solution includes a study, utility, WC and open plan Kitchen/Living/ Dining space and provides more generous bedrooms and bathroom upstairs. While functional spaces replace a seldom used garage at the side, a new family living space overflows into the garden via large sliding doors.

The rear fa├žade plays with different layers and textures. Corrugated cast-in situ concrete and recessed render allow sunlight and shadow to create a plethora of different patterns and compositions as hours, days and months go by.

Model
The substantial new addition is designed to have minimal impact on the adjoining properties.

Model
The substantial new addition is designed to have minimal impact on the adjoining properties.

Exploded Axonometric
The roof profile of the new extension has been designed to be the most-straightforward and economical form possible, sympathetic the original house.

Model
The extended area is deeper than the original house and has a double ridged roof structure in order not to be higher than the original ridge height.

Exploded axonometry

Exploded Axonometric
The roof profile of the new extension has been designed to be the most-straightforward and economical form possible, sympathetic the original house.

Timber mode

Model
The extended area is deeper than the original house and has a double ridged roof structure in order not to be higher than the original ridge height.

Detail Visualisation
The new elevation includes areas of insulated render to match the existing building but also areas of corrugated fairfaced white concrete which adds layering to the facade.

Detail rear elevation

Detail Visualisation
The new elevation includes areas of insulated render to match the existing building but also areas of corrugated fairfaced white concrete which adds layering to the facade.

Before
The original house: A typical suburban semi-detached house in South Dublin.
Photo: David Flynn Architects

Location
Ballinteer, Dublin

Completion
Due early 2020

Design Team Leader
David Flynn Architects Ltd.

Architects
(Concept, Planning, Detailed Design & Construction)

David Flynn Architects Ltd.

Building Control: Design Certifier & Assigned Certifier
David Flynn Architects Ltd.

Health & Safety Project Supervisor (Design Stage)
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
PCA Consulting Engineers

Quantity Surveyor
FMMP

Main Contractor
TBA

Foreman
TBA

Concept visualisations
David Flynn Architects Ltd.

Photography
(Pending)

Existing rear elevation

The original house: A typical suburban semi-detached house in South Dublin.
Photo: David Flynn Architects

More Projects