DAVID FLYNN
ARCHITECTS
Front elevation

Monkstown


A modern extension contrasts and complements an Edwardian red brick in a conservation area, while creating bright, open spaces which spill into a private garden beyond.

Residential Extension: 65m2, Refurbishment: 175m2

Visualisation of Rear Elevation
Rear Elevation concept

Overlooking a leafy private square, this graceful Monkstown redbrick was built in 1925. The features and generous proportions of the rooms in the main house are typical of the era and so careful consideration was needed to maintain the distinct character of the house while re-ordering the house for contemporary life.

As well as needing functional spaces such as a utility, pantry and garage, the clients wanted a large bright kitchen / dining space and full sized double bedrooms with plenty of storage.

The new front façade uses modern building materials to juxtapose the original Edwardian red brick, allowing it to stand unopposed in its intended glory. Positioned behind the main house, the two story extension is clad with grey slatted timber and zinc with standing seams. The verticality and grey toned materials contrast and highlight the original brick structure.

At the back, a new wrap-around rear elevation will engage with a sloping rear garden and a South-westerly orientation, bringing light deep into the building. An ‘embrasure’ creates an interstitial space which mediates between house and garden, as well as creating a ceiling height more characteristic of the reception spaces of the original house.

Cross Section
The rear of the house is surrounded by mature greenery and is being opened up to maximise daylight penetration into the middle of the building.

Solar orientation diagram
The house has a modest rear garden and the area of ground floor extension has been kept to a minimum in order to maximise the amount of green space.

A wraparound addition was proposed in response to the orientation where sunshine moves from the side to the rear of the house over the course of the afternoon.

Section through Kitchen

Cross Section
The rear of the house is surrounded by mature greenery and is being opened up to maximise daylight penetration into the middle of the building.

Site plan

Solar orientation diagram
The house has a modest rear garden and the area of ground floor extension has been kept to a minimum in order to maximise the amount of green space.

A wraparound addition was proposed in response to the orientation where sunshine moves from the side to the rear of the house over the course of the afternoon.

Visualisation
To the front, the new elevation has been designed in counterpoint to the original building.

White plaster fascias pick up on the geometry of the original granite lintels.

The materials include zinc with standing seams and grey slatted timber cladding so that overall the extension is muted and subservient to the original house, as per planning requirements.

Visualisation of Front Elevation

Visualisation
To the front, the new elevation has been designed in counterpoint to the original building.

White plaster fascias pick up on the geometry of the original granite lintels.

The materials include zinc with standing seams and grey slatted timber cladding so that overall the extension is muted and subservient to the original house, as per planning requirements.

Isometric
The new elevation zigzags around the principal living spaces of the house.

Structural diagram
Structural steel which supports the old and the new has been carefully laid out to increase the glazing height.

Rear extension elevation axonometry

Isometric
The new elevation zigzags around the principal living spaces of the house.

Canopy roof structure

Structural diagram
Structural steel which supports the old and the new has been carefully laid out to increase the glazing height.

Interior Visualisation
The kitchen has been designed to be as open as possible to the private back garden and to maximise daylight penetration into the interior.

Interior view of kitchen

Interior Visualisation
The kitchen has been designed to be as open as possible to the private back garden and to maximise daylight penetration into the interior.

Before
The original house included a two storey return with an old outhouse. A modest conservatory was added later.
Photo: David Flynn Architects

Location
Monkstown, Co. Dublin

Completion
End 2019

Architect
David Flynn Architects Ltd.

Structural Engineer
Hugh Stones

Main Contractor
TBA

Foreman
TBA

Photography
(Pending)

Existing rear elevation

The original house included a two storey return with an old outhouse. A modest conservatory was added later.
Photo: David Flynn Architects

More Projects